De Gouden Nacht

Datum/Tijdstip
26-10-2019
20:00 - 22:00

Gouden nacht in het Witte Kerkje

Op zaterdagavond 26 oktober 2019 werd de Gouden nacht georganiseerd door de gemeente Medemblik. Een cultureel evenement met muziek, theater en beeldende kunst op diverse historische locaties in de gemeente.

In het mooi uitgelichte Witte Kerkje van Benningbroek werd die avond twee keer de middeleeuwse klassieker uit Nederlandse literatuur Lanseloet van Denemarken opgevoerd door Theater Kwezel.

De drie spelers/zangers brachten op humoristische wijze het verhaal over eerzaamheid, ridderschap en onmogelijke liefde over het voetlicht. Anders dan veel andere middeleeuwse verhalen is Lanseloet een tijdloos avontuur dat dus geschikt is voor een modern publiek.

Maar we mochten ons gedragen als publiek uit rond 1600, toen dit toneelstuk op het repertoire van mening rederijkerskamer stond waaronder die van Medemblik. Dat betekende: flink meeleven, roepen, sissen, je goed- of afkeuring laten blijken en ook je genegenheid voor je partner niet onder stoelen of banken steken.

De zang klonk prachtig mede dankzij de goede akoestiek. De muzikale begeleiding gebeurde op diverse instrumenten die ook in vroeger tijden werden bespeeld zoals een koehoorn en een doedelzak. Samen met het vlotte toneelspel zorgde dit voor een boeiende voorstelling.

De bezoekers, die jammer genoeg niet in grote getale kwamen opdagen, hebben genoten van Theater Kwezel.