Geweld en religie

18-11-2015

Copyright 2015 HDC Media B.V. / Noordhollands Dagblad

‘Ware islam gaat over vrede en respect’

monique bankras

door Monique Bankras

Benningbroek In het voorjaar zette stichting Hyperion een bijeenkomst over geweld en religie op het programma. Plots werd het thema een paar dagen voor de avond wel erg actueel. Het Witte Kerkje in Benningbroek vulde zich woensdag met mensen die hierover in gesprek wilden met elkaar.

Dominee Hester Smits van de organisatie kreeg vragen of het niet heel spannend was om de bijeenkomst door te laten gaan. ,,Misschien dat mensen zich bot uitlaten over de islam. Hun onderbuikgevoel laten spreken. Ik merk als dominee ook dat godsdienst wordt geassocieerd met geweld.” Afblazen wilde Hyperion echter niet. ,,Mensen hebben hier vragen over en wij willen een plek bieden om hierover te praten.”

Halil Emre Erceylan en Turan Kacmis spreken deze avond namens de Turkse moskee in Hoorn, met wat hulp van imam Muhammed Emin Altin. Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema komt ook aan het woord. Drie jonge mannen die mensen meenemen in het thema. Turan vindt het belangrijk om het juiste beeld over de islam te schetsen. ,,Ik voel me als moslim verantwoordelijk om dat te doen. Als iedereen een verkeerd beeld heeft, dan gaat dat botsen in de samenleving. De ware islam gaat over vrede en respect.”

Hij pakt er verzen bij uit de Koran en laat zien dat niemand een ander mag dwingen iets te doen. Er staat ook dat moslims het recht hebben zich te beschermen, als ze bevochten worden. ,,Je mag niemand zomaar aanvallen”, benadrukt Turan. Hij leest heel wat teksten op. De manier waarop de woorden geïnterpreteerd worden, is heel belangrijk. ,,Hadden de terreurgroepen dit allemaal in hun achterhoofd, dan waren ze allang gestopt.”

Bij de vragenronde volgt een goed gesprek. Er worden zorgen gedeeld. Een man vindt het percentage gewelddadige moslims zorgelijk. ,,De meesten zijn vredelievend. Er zijn veertigduizend IS-aanhangers, maar een miljard moslims. Ook bij christenen en bijvoorbeeld voetbalfans is een percentage gewelddadig”, zegt Erik Jan. Anderen maken van de gelegenheid gebruik om prangende vragen over de islam te stellen. ,,Als jullie niet mogen dwingen, waarom zijn er dan gedwongen huwelijken?”, wil een bezoekster weten. ,,Dat heeft niets met de islam, maar met cultuur te maken”, klinkt het antwoord. Veel mensen geven aan het gesprek verhelderend te vinden. Hester: ,,Ik denk dat velen een ander beeld van de islam gekregen hebben dan dat de media schetsen.”

De sprekers van deze avond met in hun midden de imam uit Enkhuizen. V.l.n.r. Eric Jan, de imam, Turan en Emre. IMG_7170

Emre vertelt over grondbeginselen van de Islam. IMG_7164

Emre vertelt over grondbeginselen van de Islam.

Na het overleg met de imam geeft Emre uitleg aan de aanwezigen. IMG_7175

Na het overleg met de imam geeft Emre uitleg aan de aanwezigen.

Overleg met de imam over de antwoorden op vragen van het publiek. IMG_7171

Overleg met de imam over de antwoorden op vragen van het publiek.