18-10-2018

Hoe red je de stolp?

Red de stolp, luidde dit jaar de slogan. Maar hoe doe je dat? Op donderdag 18 oktober organiseert de stichting Hyperion in het Witte Kerkje van Benningbroek een avond over het behoud van stolpboerderijen.

Voorafgaand aan de opening worden foto’s getoond van boerderijen in Benningbroek en Sijbekarspel.

Daarna vertelt Dieuwertje Duijn van de Archeologische Dienst West-Friesland over de historie van stolpen, vanaf het ontstaan van deze bouwvorm tot heden.

Anneke Zandt, bestuurslid van de Boerderijenstichting, gaat in op de belangrijke rol van stolpeigenaren.

Tot slot komen eigenaren uit Sijbekarspel en Benningbroek aan het woord: Sonja en Sam Vlaar, Nel en Lou Klaver en Margreet en Ton Huibers. Zij doen uit de doeken hoe zijn hun stolp redden en behouden. Hierna is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de sprekers.

Omdat café De Roode Leeuw gesloten is, wordt aan het eind van de avond in de kerk een glaasje geschonken.

Hoe red je de stolp?

Donderdag 18 oktober, Witte Kerkje, Kerkelaan in Benningbroek.

Inloop 19.30 uur, aanvang 20 uur.

Gratis entree, vrijwillige bijdrage is welkom.

Foto: De familie Vlaar bij hun gerestaureerde stolp aan de Westerstraat 33 in Sijbekarspel.