Icoon: weg van donker naar licht

20-03-2019

Iconen: een weg van donker naar licht

Het is woensdag 20 maart 2019. Een bijzondere avond: om 22.58 uur begint de lente, het is volle maan én de bijeenkomst in het Witte Kerkje worden geopend met Byzantijnse zang, live wel te verstaan.

Simon Koopman uit Venhuizen zingt samen met Piet Vriend en Harry Vrieze, mede-koorleden van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor, en het klinkt als een klok in de kerkruimte. Hiermee wordt de toon gezet.

Simon neemt zijn luisteraars vervolgens mee in de wereld van de iconen. Een aantal iconen staat opgesteld alsook pigmenten, verf, een map met voorbeelden en iconen die nog in de maak zijn. Naar aanleiding hiervan beantwoordt Simon heel wat vragen gedurende de avond.

Aan de hand van beelden vertelt hij over de ontstaansgeschiedenis van iconen en verduidelijkt hij de symboliek en het verhaal erachter. Ook gaat hij in op de waarde en de betekenis van de kleuren, het ‘schrijven’ van een icoon en het interieur van orthodoxe kerken en kerkjes in onder meer Griekenland, Rusland en op de Balkan.

De zang komt later weer aan de orde. De aanwezigen vertolken een grondtoon en Simon zingt daarbovenuit een lied, tegen het eind van de avond zingt hij het Stabat Mater in het Nederlands samen met een zangeres (het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus).

Simon eindigt in stijl met een gedicht en een zegen.

Na afloop wordt er geanimeerd nagepraat met een hapje en een drankje.

Bij de foto’s

Simon Koopman vertelt aan de hand van afbeeldingen over de betekenis van kleuren en symboliek.

Een icoon die nog ‘in de maak’ is.

Iconen en materiaal staan opgesteld in de kerk.