In de war

Datum/Tijdstip
18-10-2017
20:00 - 22:00

Boeiende avond over ‘in de war’

 

Een groots applaus kregen de drie sprekers van deze avond. Hun woorden én de moed om ze uit te spreken werden duidelijk gewaardeerd.

 

Margreet en Emmy Bobeldijk vertelden voor de pauze over hun werk en over de mensen die zij daar ontmoeten. Margreet is psychiatrisch verpleegkundige in Amsterdam, Emmy werkt als neurologisch verpleegkundige in Hoorn.

Op een afwisselende manier – met korte zinnen, stukjes uit hun dagboeken, uitleg over psychiatrie en neurologie, samenspraken – namen zij de aanwezigen mee in de wondere en warrige wereld van mensen die een ‘eigen kijk’ hebben op het leven en de maatschappij.

Hoe daarmee om te gaan? Margreet stelde dat ‘naast de ander staan’ en respect en liefde hebben voor die ander voor haar centraal staan.

Twee intense liederen zongen de zussen, daarbij op piano begeleid door hun schoonzus Elke van der Elsen.

 

Na de pauze was het woord aan Hans Glas die uit eigen beleving vertelde over zijn manisch-depressiviteit. Hij schetste zijn drukke leven voordat hij de diagnose manisch-depressief kreeg, een diagnose die hij destijds direct ontkende. Nu, twintig jaar later, is er aanvaarding en kan hij ermee leven.

Ook ging Hans in op de symptomen, de herkenning en erkenning, het medicijngebruik en de medicijnmijding en de grote invloed van deze stoornis op gezin, familie en werk.

 

Al met al een indrukwekkende avond, die dicht op de huid zat.