Internet, zegen of plaag?

Datum/Tijdstip
19-03-2015
20:00 - 22:00

Simon Drijver, al jong ’computerfascinado’ is webdesigner, webdeveloper van http://www.news-media.nl. Sinds april 2003 www.GeenStijl.nl. Hij vertelde kort over http://www.dumpert.nl, (met zo’n 5 miljoen bezoekers per maand!) en gaf een mooi overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van internet tussen 1970 en 1990, hoe het functioneert (versturen van pakketjes data die via verschillende routes naar de geadresseerde reizen, zoals kinderen in de klas die briefjes doorgeven). Als alle ’stukjes bericht’ aankomen, worden ze op volgorde gezet tot het originele bestand, tekst of foto. De manier van verzenden, timesharing, in pakketjes via telefoon, kabel of satelliet via via maakt het systeem ook tamelijk onverwoestbaar, het kiest een beschikbare route eventueel met een omweg. Dit liet hij zien met een paar animaties. In een ander filmpje speelde een organist een origineel dance-nummer.
Niels Gerrits was gevraagd welke rol internet in zijn leven speelt, zowel in werk als privé. Dat legde hij uit aan de hand van een doorsnee werkdag. Eerst vertelde hij even wie hij was en wat zijn werk inhoudt: GIS-specialist, geografische data verwerken om de kaarten van Rijkswaterstaat na een verandering aan een weg, kruising, aanleg van een ’kunstwerk’ viaduct door zijn werkgever de kaarten van Rijkswaterstaat weer kloppend te maken met de nieuwe werkelijkheid.

Daarna vanaf opstaan om 6u. via http://www.nu.nl, douchen, ontbijt, www.funda.nl, op de fiets met https://www.spotify.com/nl/ naar zijn buiten het centrum geparkeerde auto, met internet voor navigatie maar vooral flitser- en file-informatie) naar wisselende werkplekken, vaak een bouwkeet die aangesloten is op stromend water en internet. Daar voorziet hij zich van koffie en het bedrijfsnetwerk voor de mails van collega’s en toegang tot de databestanden, en positie afstemmen met Google Maps. In de pauze van 10 uur checkt hij beursinformatie, in de lunchpauze ook www.buienradar.nl voor hij met een collega een rondje gaat lopen. Als hij een probleem op moet lossen is de snelste manier internet raadplegen of iemand anders mogelijk iets dergelijks bij de hand heeft gehad en ervaringen daar heeft achtergelaten. Niels volgt soms een ’webinar’, een internet-seminar georganiseerd door de leverancier van het softwarepakket waar hij mee werkt. Daar kun je online vragen stellen, of wekelijks bijscholing volgen. Hun agenda’s hebben ze op internet, ook voor privé, om afspraken onderling af te stemmen, en ook het digitale boodschappenlijstje (een appie) waar zijn vriendin mogelijk nog wat bijgeschreven heeft voor hij op weg naar huis nog even langs de winkel gaat. Zijn vriendin is vaak later thuis, hij heeft soms tijd om thuis de racefiets te pakken met een strada-app die routes, snelheid, afstand én hoogtes voor hem bijhoudt. Om ca. 18.30 uur koken en eten zónder computer. Als ze televisieprogramma’s kijken dan vaak via internet eerder uitgezonden programma’s, en lezen: een eerder gedownload e-book.

Na de pauze was het tijd voor vragen en gesprek.

Er werd onder meer ingegaan op de volgende vragen:
wat zijn cookies, en zijn ze gevaarlijk?
wat kan ik doen tegen virussen?
dat kinderen zo vroeg ’streetwise’ zijn op internet dan ouders en leerkrachten – wat is de oplossing daarvoor?
worden mensen anders door internet?

zou er een echte geloofsgemeenschap kunnen ontstaan door een site als mijnkerk.nl?
hoe moet het met mensen die niet kunnen internetten?
Ook volgde een discussies over privacy en auteursrechten.

IMG_5472

Simon Drijver

IMG_5471

Niels Gerrits

IMG_5474