Rituelen

14-11-2018

Rituelen 14 november 2018

Op woensdagavond 14 november stonden rituelen centraal tijdens de avond georganiseerd door Hyperion.  Spreker was Karin van ’t Klooster. Zij is werkzaam als ritueelbegeleider.

Karin vertelde over het ontstaan van rituelen, waarom zij belangrijk zijn en betrok in haar verhaal ook de aanwezigen door hen de vraag te stellen: ‘Welke rituelen kent u zelf?’

Rituelen zijn er in veel verschillende vormen en ze worden ingezet bij heel verschillende momenten. We kennen rituelen die ontstaan zijn binnen een godsdienstige context, maar ook in het dagelijks leven worden ze ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het eten van beschuit met muisjes bij de geboorte van een kind, of het aansteken van een kaars als steun of ter nagedachtenis.

Rituelen worden vooral gebruikt bij belangrijke momenten in het leven van mensen. Bijvoorbeeld bij geboorte, huwelijk of overlijden.

Daarnaast vertelde Karin over haar werk als ritueel begeleider. Zo helpt zij bijvoorbeeld bij een uitvaart. Is de uitvaartondernemer verantwoordelijk voor de praktische zaken, een ritueel begeleider schenkt aandacht aan de emotionele kant. Samen met de nabestaanden zoekt ze een vorm om afscheid te nemen van de overledene en geeft ze met hen vorm aan een afscheidsceremonie met ruimte voor persoonlijke inbreng. Ze zoekt naar een passend symbool wat de overledene typeert en gebruikt dit tijdens het afscheid.

Na de pauze werd met alle veertig aanwezigen een ritueel vormgegeven rond vergeving en in stilte werd dit ritueel uitgevoerd. Meerdere bezoekers gaven aan dat dit een mooi en indrukwekkend moment was.

Na afloop van de avond bleven veel bezoekers zitten om na te praten terwijl zij genoten van een drankje en een hapje.

Foto 3487: Ritueel begeleider Karin van ’t Klooster.

Foto 3491: Op een tafel liggen allerlei voorwerpen uitgestald. Vraag aan de bezoekers was: zoek een voorwerp uit dat bij jou past, dat iets over jou vertelt.