Spirituele teksten van Leonard Cohen

26-01-2018

Poëzieavond over Leonard Cohen

Theologe Carla Frederiks vertelde over de spirituele teksten van Leonard Cohen. Haar woorden werden muzikaal omlijst door gitaar en zang van Stef van Diepen en backing vocals  Margriet Groenewoud en Marijke Bon, een muzikaal gelegenheidsensemble uit Benningbroek

Carla Frederiks werd begin jaren ’70 als jonge Vu-verpleegster (wat wil zeggen: van gereformeerde huize!) meegevraagd naar een concert van Leonard Cohen in Amsterdam. Hij was een toen nog onbekende zanger.

Carla was gefascineerd door zijn tekst van het nummer Suzanne waarin Cohen coupletten over een wat vreemde vrouw moeiteloos combineert met een couplet over Jezus. Na het concert trok ze met een hele groep met hem mee in de richting van zijn hotel. Onderweg streken ze neer in het gras en zong en speelde Cohen verder op gitaar met een schare luisteraars om hem heen.

Dat was de eerste herinnering die Carla vertelde.
Haar grote belangstelling voor de teksten van Cohen stamt uit begin van deze eeuw. Ze was inmiddels hoogleraar in haar vakgebied en studeerde uit interesse af in de theologie.

Leonard Cohen was in die tijd weer op tournee omdat zijn vermogen was verdwenen door toedoen van zijn manager. Carla woonde concerten bij in Gent en Antwerpen.

Ze vertelde aan de hand van verschillende nummers over de veelzijdige religieuze ontwikkeling van deze Canadese joodse dichter die – muzikaal niet professioneel geschoold – een wereldberoemde zanger werd. Haar uitleg lardeerde ze met tal van anekdotes.

Stef van Diepen speelde en zong op een intense en inlevende manier een aantal bekende nummers van Cohen ondersteund door Margriet en Marijke.

Al met al een boeiende avond!

Carla Frederiks

Stef van Diepen