Sterrenkunde

27-10-2015

Sterrenkunde 7 oktober 2015

Na de jaarlijks terugkerende maaltijd in café De Roode Leeuw op de hoek, trakteerde Benningbroeker Jos Nijland zijn publiek in het Witte Kerkje op een boeiende avond. Vol passie sprak Jos over zijn fascinatie over de wereld om hem heen. De wereld van het allergrootste tot het allerkleinste om ons heen. Van nanodeeltjes tot sterrenstelsels, supersnelheden, licht, massa en vraagtekens.

Jos Nijland nam de talrijke aanwezigen mee op reis, liet prachtige plaatjes zien en beantwoordde de vragen uit de zaal. Vol verwondering gingen de mensen aan het eind van de avond naar huis.

Aandachtig publiek

Erna Peereboom bedankt Jos Nijland voor zijn interessante en duidelijke verhaal

Toepasselijk in het donker start Jos Nijland zijn lezing over sterren en meteoren

Een avond over sterrenkunde. Benningbroeker Jos Nijland vertelt over zijn fascinatie: de wereld om ons heen, van het allerkleinste tot het allergrootste.

Om 18 uur is iedereen welkom om mee te eten in café De Roode Leeuw, hoek Oosterstraat-Kerkelaan in Benningbroek.

Topkok Jantien Dekker kookt een schitterend sterrenmenu.

Kosten € 12,50, opgave bij café De Roode Leeuw, tel. 0229 591261 of cafe.deroodeleeuw@kpnmail.nl.

De wereld om ons heen;

van het allerkleinste tot het allergrootste.

Vragen, vragen, vragen

Wat speelt er zich allemaal af buiten onze aarde? Hoeveel sterren en planeten zijn er? Waaruit zijn we opgebouwd? Hoe weten we dat allemaal? Allemaal vragen.

De mens is van nature nieuwsgierig en is altijd op zoek naar het onbekende.

Alles is relatief

Hoe groot is groot? Hoe klein is klein? Hoe ziet ons zonnestelsel eruit? Zijn wij het enige leven in het heelal? Opnieuw veel vragen. Deze avond ga je mee op reis naar het grote onbekende. Je zult ontdekken hoe klein wij zijn. Alles is relatief.

sterren_1

Meteoren

Meteoren, ook wel ‘vallende sterren’ genoemd, zijn er altijd. Wat zijn het?

Waar komen ze vandaan? Welke eigenschappen hebben ze? Soms zie je er meer, soms minder. Het varieert voortdurend. En waar is het nog echt donker?

Het is het wachten op het onverwachte. Verschijnt die ene vuurbol, of niet?

Of was het toch een UFO?

sterren_2

Expedities

In de afgelopen jaren heb ik deelgenomen aan vele expedities o.a. in Frankrijk, Spanje en China met als doel meteoren(uitbarstingen) te registreren.

De resultaten hiervan zijn vastgelegd in vele unieke foto’s en videobeelden.

Achtergrond

Als secretaris van ‘Stichting J.C. van der Meulen’ (www.jcvandermeulen.org) en lid van de ‘Dutch Meteor Society’ (www.dmsweb.org) promoot ik sterrenkunde in zijn algemeenheid met als specialiteit het waarnemen van meteoren.

Vanaf 1980 registreer ik meteoren, ongeveer 20.000 tot nu toe, met het blote oog, fotocamera of video. Alle waarnemingen worden gebruikt voor de wetenschap.