Werelds!

Datum/Tijdstip
12-04-2019
20:00 - 22:00

Wereldmuziek

 

Op vrijdag 12 april 2019 vond de avond met het thema ‘Wereldmuziek’ plaats. Na een welkomstwoord met gedicht van Ina Broekhuizen was het podium aan Frans van Til (viool) en zangeres Joséphine (gitaar). Ze brachten drie liederen onder meer uit Suriname. Daarna introduceerde Afra Langedijk Yun die een lied gekozen had uit China. De Engelse tekst werd getoond via de beamer.

Fleur Admiraal vertelde over de bekendste legende uit haar geboorteland Basjkirostan (Rusland): het verhaal van de zeven zusters. De zeven jonge vrouwen leven voort aan de sterrenhemel en als zeven fonteinen in de hoofdstad Oefa. Natuurlijk werd het muzieknummer over deze legende ten gehore gebracht.

De ouders van Jessica Huisman komen uit Jamaica. Jessica gaf uitleg over de geschiedenis van dat eiland, over de bewoners en de plantages. Het lied over de bananenboot en de bevoorraders daarvan (vertolkt door Harry Belafonte) is voor de meeste mensen het bekendste lied van het eiland. Samen met Eva van Leeuwen, Peter van de Peet en Marcel Feld bracht Jessica een prachtige uitvoering van dit nummer.

In de pauze was er koffie en thee met heerlijke koek, tulband en rumbonen. De traktaties waren gebaseerd op de landen waarvan we deze avond muziek hoorden.

Vanzelfsprekend werd het instrument dat zo nadrukkelijk aanwezig is in de kerk niet vergeten, namelijk het Van Dam-orgel. Na de pauze introduceerde Ina het Europees volkslied gebaseerd op het slotstuk uit de negende symfonie van Ludwig van Beethoven: Ode an die Freude. Organist Jeroen Rijpkema speelde hierna een aantal variaties op dit thema.

Dan volgde een uitleg over de compositie Má Vlast (Mijn Vaderland), een cyclus van zes symfonische gedichten, geschreven in de periode 1874-1878 door de Tsjechische componist Bedřich Smetana.

Vltava (de Moldau) is het tweede gedicht en schetst een tocht door het Boheemse land langs de Vltava. Dit muziekstuk werd ten gehore gebracht en de verschillende delen werden verduidelijkt met beelden.

Hans van der Veen vertelde over zijn passie, de blue grass muziek uit de VS en hij liet een aantal voorbeelden horen.

Frans en Joséphine sloten de avond af met liederen onder meer uit Japan. Frans bespeelde een traditionele Japanse fluit en Joséphine danste door de kerk.

Na afloop waren er ‘wereldhapjes’ waarover de maker Jan van Dam eerst uitleg gaf. Iedereen liet zich de lekkernijen vervolgens goed smaken.

 

 

Joséphine en Frans.

De bananaboatsong door Eva, Jessica, Peter en Marcel.

Ina introduceert het Europees volkslied dat wordt gespeeld op het orgel.

Hans van der Veen vertelt over blue grass muziek uit de VS.

Dansend door de kerk.